Maros Edit - Hűvösvölgyi suli 1.

A felnőttek sem tudnak mindent… pedig szeretnek úgy csinálni.


A könyv tartalma: 

Ezek az egypetéjű ikrek 2010-ben születtek: Most 8 évesek és “a világ legszebb ikreinek” nevezik őket. – érdekesKamasznak lenni nem könnyű. Először is ott vannak a felnőttek, akik azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak, és általában ki is mondják a véleményüket. Aztán az igazi ellenségek, a pattanások, amik a lehető legrosszabbkor tűnnek fel, hogy megnehezítsék az amúgy is bonyolult hétköznapokat. Na és akkor még nem beszéltünk a szerelemnek nevezett izéről, ami végképp érthetetlen és kiborító. A túlélésben sokat segít, ha az embernek vannak osztálytársai, ha elérhető a Facebook és van kivel chatelni a legégetőbb kérdésekről, illetve ha megfelelően élénk a fantázia – arra az esetre, ha feltétlenül ki kell találni, mondjuk egy kamu pasit cikis helyzetek megoldására. És sokszor jól jön egy ikertesó is. 

Hűvösvölgyi suli tizennégy éves ikrei a kamaszkor útvesztőiben barangolnak, néha kéz a kézben, néha nemszólokhozzád hangulatban, olykor pedig egymást kirángatva a csávából. Mikor mire van szükség.


Véleményem:

Történetünk főhőse(i) egy ikerpár, név szerint Nóri és Dóri, akik bemutatják nekünk, hogy kamasznak lenni igenis nehéz a 21. században.
high school musical-serieA kaland nem máshol játszódik, mint Budapesten, a Hűvösvölgyi suliban, ahol az ikerpárunk megkezdik a kilencedik évfolyamot. 
A történetet Dóri szemszögéből olvashatjuk, aki egy igazi High School Musical fan ( ha nem láttad még a filmet katt a linkre: https://videa.hu/videok/film-animacio/szerelmes-hangjegyek-2006-529zMd6pauLxVw4C ), aminek rajongói oldalán megismerkedik egy lánnyal, aki Liliom néven van jelen az interneten. A lány rengeteg mindent mesél magáról, a családjáról é a barátairól, ám ezt Liliom nem igazán viszonozza... A könyvben ezek a beszélgetések külön felületet kapnak (skype), viszont amikor Dóri nem mailt ír, akkor az ember kicsit össze tud zavarodni, hiszen nem tudhatjuk, hogy ez most face to face beszélgetés vagy pedig egy levél Liliomnak. Ez szerintem egy aprócska hátulütője a könyvnek. Ugyanakkor rálehet jönni arra, hogy az írónő mit is akar mondani. A szöveg része teljesen rendben van, csak a fantázia része van elrontva. A történet folyamán Dóri megismerkedik Bíró Dáviddal, és egyből rózsaszín köd száll a szeme elé, ám a fiú az iker testvérét választja, hiszen őt ismerte meg hamarabb, és belé lett "szerelmes" (Már ha szerelemnek lehet ezt nevezni..).Persze Dóri nem árulja el Nórinak a fiú iránti érzéseit. Egy napon a srác meghívja az ikerpárt a bandája próbájára, ahol megismerkednek Zsoltival, Sanyival és Attilával. Később a bandáról rengeteg minden kiderül... Persze a két ikerpár között is zajlik az élet, és Dávid felbukkanása elég nagy feszültséget kelt kettejük között, és persze a fiú is kavar rendesen...
5 ok, amiért neked is be kell szerezni egy Ikrek csillagjegyű barátot
Az alapsztori eléggé felkeltette az érdeklődésemet a könyv iránt, viszont a könyvet túlságosan hosszúnak ítélem, amiben minden csiga lassúsággal történik, és ha történik is valami nem érzem elég csattanósnak, és izgalmasnak. Oké, vannak benne jó részek, de mégis egy kicsit vontatott.
Amikor elkezdtem ezt a könyvet egy igazi SzJG hasonmásnak éreztem, és nem is tévedtem sokat. Rengeteg sok karakterrel találkoztam a HVS során, és még egy két névvel is. (Ilyen pl.: Bíró Dávid, az SzJGben viszont Bíró Dorián szerepel, és még egy két helyen a személyiségük is stimmel) Viszont aki szereti az SzJG-t annak nagyon ajánlom, hogy olvassa el ezt a könyvet is. Természetesen nem tartom teljes hasonmásnak, de van benne gy két dolog ami az SzJGhez emlékeztetett.
Survival Tips For The College Senior

Mivel egy tini regényről beszélünk, tele vagyunk szerelmi szálakkal, és bonyodalmakká, amik, ha csak egy kicsit is, de izgalmassá teheti a történetet. Viszont nem kifejezetten egy gyerek történettel találjuk szembe magunkat, hiszen az írónő komolyabb témákkal is foglalkozik. Ilyen például az is, hogy Nóri és Dóri szülei elváltak, és az apjuk új életet kezdett egy másik nővel, és hamarosan születik a kis tesó is. Egy ilyen ikerpárnak, mint ők nagyon nehéz ezt a témát feldolgozni, és ezt az írónő nagyszerűen ki is vesézi. Aztán, ahogy már az elején említettem, a Lillával való szál további alakulására is nagyon kíváncsi leszek. De hát visszakanyarodva az előző témához, kicsit szórakoztatónak tartottam, hogy Dóri egy két témát úgy ad elő, mintha felvilágosító órán ülnénk. Néha nem lehetett eldönteni, hogy most akkor ő negyven vagy tizennégy éves. Valljuk be van egy két év a kettő között.
Az írónő viszont tök jól elő tudja adni, hogy milyenek is a 21.századi kamaszok, ugyanis ott van a Skype, a Messenger, a Facebook, és ezek közül szinte mindegyiket használják a könyvben. Számomra ez már egy jó pontnak bizonyult a bemutatása miatt. Ezeken kívül természetesen megfogott a zene iránti rajongásuk is. És persze a banda, amihez később csatlakoznak.
Maguk a szereplők is elég jó kidolgozást kaptak. Egyszerűen a legtöbbjük egyből a szívecskémhez nőtt. Magával ragadott a stílusuk, és a humoruk is. Egyszerűen ez a része a könyvnek tökéletes lett.
Nem mondom, hogy fiúk nem olvashatják el ezt a regény sorozatot, de azért mégiscsak a lányoknak ajánlom elsősorban, mégis csak a "női gondokról" szól.
Képtalálat a következőre: „hűvösvölgyi suli könyvajánló”
Borító 

A könyv pdf linkjét itt megtalálod: https://docviewer.yandex.com/view/0/?*=QrLU2QXF0QicfLh2jnDTiHqmSkN7InVybCI6InlhLWRpc2stcHVibGljOi8vZEZTNnBiZ1Vla3pVaFZmNVpRTDEyd1Q0L1gwSnUyQUJUeUgvbEVhaHhkMD0iLCJ0aXRsZSI6Ik1hcm9zIEVkaXQgLSBIxbF2w7ZzdsO2bGd5aSBzdWxpIDEuLnBkZiIsInVpZCI6IjAiLCJub2lmcmFtZSI6ZmFsc2UsInRzIjoxNTAzMTc0NjgzMzcwfQ%3D%3D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész