Kiera Cass: The Selection - A párválasztó - A párválasztó 1.rész

Az ember nem tehet arról, ha tökéletesnek született.


Tartalom: 

Harmincöt ​lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.



Képtalálat a következőre: „a párválasztó”Véleményem: 
A mai könyvünk, nem másról fog szólni, mint Kiera Cass, fantasztikus regény sorozatának első részéről, a Párválasztóról fog szólni. 
A történetünk egy dísztópia, vagyis az alternatív jövőnkben játszódik. A könyvbéli világunkról azt tudhatjuk meg, hogy már túléltük a IV. Világháborút, a kínaiak megszállták Amerikát, ezzel pedig létrehozták a Kínai Amerikai Államokat. Viszont Észak-Amerika ezt nem bírta elviselni, ezért visszaszerezte a függetlenségét, és megalakult Illéa, ahol a történetünk is játszódik. Itt azonban az emberek társadalmi kasztokba rendeződnek egyesektől nyolcasokig. Nyolcasoknak azokat az embereket nevezik akik a nincstelenek közé tartoznak, és nincs semmi vagyonuk. Míg az egyesek maga a királyi család tagjai. Persze a kettesek és a hármasok is nagy hatalommal és pénzzel rendelkeznek. Ugyanakkor minden család csak az elődjeik munkáját végezheti. Főszereplőnk America Singer, és családja az ötös kaszthoz tartozik, ahol mindenki művész vagy esetleg zenész. Munkájukért nagyon sok pénzt kapnak ,ugyanakkor jól meg kell gondolniuk, hogy azt mire is költik, hiszen öten vannak testvérek. A Párválasztó pedig annyit jelent, hogy amikor Maxon herceg a megfelelő korba ér, szüleik meghirdetik ezt az eseményt az ország 16-22 éves női között, hogy a herceg feleséget találjon magának. Ugyanakkor a versenyzők nem csak a herceg kegyeiért versengenek, hiszen a családjuk folyamatos anyagi támogatást is nyer, attól függetlenül meddig jutnak el a versenyben. Emiatt is vállalja el a versenyt America, miután kisorsolták, de e nélkül a lány hallani sem akart róla. 
A könyv számomra egy elég nagy fantasy feelinget adott, misztikus szereplők nélkül is. Emellett olvasás közben izgalmas volt a szerelmi háromszög kibontakozása és a fokozott versenyszellem érzet. 
A könyv maga eléggé kiszámítható volt,de ez lényegtelen a számomra, hisz ugyanúgy végig izgultam az egészet. Most egy kis SPOILER következik (ha elakarod olvasni jelöld ki a szöveget): Egyértelműnek tartottam, hogy amikor a könyv elején kiderül, hogy Aspent besorozhatják, és a palotába is kerülhet, ahol a Párválasztót rendezik, egyértelművé vált, hogy a fiú bizony ott fog kikötni.   Ugyanakkor nem az egész könyv kiszámítható, az írónő bizony tudott meglepetéseket is okozni. Egyből a szívemhez nőtt maga a sorozat,de az írónő humora a, ami teljességgel megfogott. Néhol szarkasztikusan viccelt, és kezelte a dolgokat, ez szerintem majdnem minden könyvben így van. De valahogy, nem tudom megfogalmazni, de ebben a könyvben másképp van az egész humor összetétel. Mivel a nagyobb bonyodalmakat hamar kilehetett sakkozni, ezért nagyobb meglepetések nem értek ez ügyben. Mégis a regény egy gördülékeny olvasmány, könnyű vele haladni, és a stílusa elég olvasmányos, és ezt a szó legszebb értelmében tudom mondani. 
Képtalálat a következőre: „a párválasztó képek”Dísztópia esetén számomra elég fő pont a háttérvilág elképzelése. Az írónő hála Istennek, nem fél adagolni az információkat, és az egész olvasmány közben rengeteg dolog kiderül a nemzetről. És furcsa mód, az ezeket a szövegeket összeraknánk egy értelmes szöveget kapnánk Illéa leírásáról. Ez a része is nagyon megfogott. 
Főszereplőnkkel tudtam a legjobban azonosulni, hiszen valahogy én is ilyen vagyok belsőleg. America tettei elég ritkán váltak kiszámíthatóvá, ő inkább a kiszámíthatatlan személyiség. Nagyon romantikus és egy kicsit érzékenynek ismertem meg a lányt. Az már a kezdetektől fogva bizonyossá vállt számomra, hogy mindene a család, azon belül is a húga May. Számomra a kislány is nagy kedvencemmé vált. Egyszerűen imádtam a beszólásait, és alapból egy imádni való teremtés. A gyerekek szülei közül az apukát kedveltem a leginkább, még ha alig beszélt volna valamit. De érződött, hogy fontos számára a lánya és nagyon is értékeli, hogy mégis részt vesz a párválasztón. Az anyuka egy kicsit önteltnek, és pénzéhesnek jött le számomra. Róla nem is akarok/tervezet többet írni. A lány többi testvéréről nem derül ki annyi minden, mint Mayről. Csak talán az öccséről, akit nem érdekel a művészet és a zenélés.
A zerelmi háromszögben először az eltitkolt szerelme, Aspen pártját fogtam. Hiszen milyen romantikus, hogy a kijárási tilalom ellenére is találkozgatnak. Ugyanakkor a szakításuk után, amikor America bekerült a Párválasztóba, kicsit átértékeltem a dolgokat. Ahogy a lány elmesélte a hercegnek az egész Aspen sztorit, rájöttem elég mocskos dolog volt ez a szakítás Aspen részéről, akármennyit sír, vagy esedezik a lány bocsánatáért. Hisz ha két évig eltudták titkolni, akkor mire is ez a nagy felhajtás? Maxon herceg számomra egy elég prűd személyiségnek jött le a könyv elején. De ahogy egyre többet beszélt, és udvarolt Americának úgy oldódott fel, és úgy kezdte el megkedvelni a lány is őt. Természetesen a későbbiekben nekem is a szívemhez nőtt a srác. 

A Párválasztó többi résztvevője között is akad aki kedves, valaki nagyképű és sokat képzel magáról, és persze van aki titokzatos. Americát nem is tudom hova soroljam be. Persze ahogy könyv elején megkedveltem egy két lányt, ez úgy változott a későbbiekben. Mindenki adott egy kis okot az ellenszenvemre. A lányok mellett, nagy szerepet játszottak a lány szobalányai is. Ők is irtózatosan nagy kedvencemmé váltak. Érződött, hogy fontos nekik a lány, hogy minden ellenére neki szurkolnak és persze aggódnak is érte. Persze amennyire a munka körülmények engedték, ahol tudtak segítettek a lánynak. Míg a többi szobalány inkább tényleg csak a csicska szerepét töltötte be. Ez is egy óriási pont a könyv felé.
Önmagában ez a könyv egy fantasztikus olvasmány. Tökéletes kidolgozásban részesült, és még ha nem is valódi, de remekül bemutatja, milyen is a verseny, és a versenyszellem. Ha még nem olvastad el, itt a lehetőség! A borító képe alatt megtalálhatjátok a könyvet pdf formátumban!
Képtalálat a következőre: „a párválasztó”
Borító 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész