Kalapos Éva - D.A.C. - Egy új élet

Ahol bizalom van és összetartás, ott kezdődik a barátság.

A könyv fülszövege: 

Unatkozol? Magányos vagy? Vagy csak egyszerűen úgy érzed, az életed egy irtó nagy káosz? Így van ezzel a 16 éves Fellegi Flóra is, aki egy budapesti lakóparkban él elfoglalt apjával és idegesítő öccsével. Kevés barátja van, a pasizásban tapasztalatlan, egyedül a filmekért rajong mániákusan. Amikor azonban megismeri a kicsit fura, de nagyon vagány Zsanit, az élete fenekestül felfordul, és világossá válik az is, hogy idővel minden titokra fény derül…

Lépj be te is a D.A.C. világába, és éld át velünk a kalandokat! Barátság, szerelem, család, problémák és megoldások – D.A.C.!

Véleményem: 


A legtöbb tini korosztálynak íródott könyv a klasszikus értékekről szól, mintsem a hétköznapokról. Ezzel szemben Kalapos Éva sorozatának első része ennek az ellenkezője. Az írónő stílusa laza, emellett komoly. Persze ez a könyv is foglalkozik a klasszikus témákkal (Melyik nem?), mint például a szerelem, fiúk, barátság. A könyv nem unalmas, nyáltól fröcsögő szerzemény. Tökéletesen, arányosan el van osztva benne minden. 
Képtalálat a következőre: „dac könyv  képek”Az írónő nem félt sötétnek bemutatni a mai tiniket, aminek én személy szerint nagyon örülök, hogy a valóságot írja, és nem az "álomvilágot'". Ami a mai fiatalokat jellemzi a könyvben (és az életben isnéha), az a strigulázott numerák a lányvécében, vagy akár az öltözőben, alkoholgőzös bulik, drog, klikkesedés, mindent átható bizonytalanság, csonka családok, és még számos probléma...Emellett Flóra egy szendébb karakter. 
Nézzük a szereplőket és az összeköttetéseket: 
    Képtalálat a következőre: „kezek”
  • Kezdjük először az apa-lánya szállal. Szerintem mindenki eltudja képzelni milyennek kéne lennie egy apa-lánya kapcsolatnak. Ebben a könyvben mégis ezt éreztem a leggyengébbnek. Oké, Flóra anyukája meghalt, az apja elveszítette a feleségét, de attól még szerintem nem kell a munkába temetkezni, és otthagyni csapot-papot, hogy majd több hét elteltével egy tíz-tíz percet eltöltsek a gyerekeimmel. De, hát ízlések és pofonok. Ki, hogy gondolja. A könyv vége felé kezdett változni ez a kapcsolat, de még akkor is ezt tartottam a leggyengébbnek. azért remélem a továbbiakban ez változik. 
  • Ott van még nekünk a Zsani és Flóra páros is. Ők ketten tűz és víz. Első találkozásukkor megkedvelték egymást, és szinte szó szerint összenőttek. Zsani egy pezsgő, élettel teli személyiség, és pont ez hiányzott Flórának. A kapcsolatuk tényleg ez az igaz legjobb barát stílus. Beleviszik egymást jóba-rosszba. Remélem a folytatásban is így lesz, és még javulna is egy kicsit. 
  • A legerősebb kapcsolatok közé sorolnám Zsani megjelenése előtt létrejövő hármas barátságot. Flóra az egész könyvben azt állítja, hogy sosem volt igaz, kötődő barátságban Ágival és Ákossal. De amikor az ember olvassa a Könyvet, hogy a kezdetek óta tart ez a barátság és őszintébb akármelyiknél. Ezért ez a legjobb kapcsolatok közé tartozik, és a legerősebbek közé is persze. Még ha Flóra azt is mondja, hogy Zsani hozta őket össze. 
  • A legkavarodottabb szálnak a testvér párost tartom. Geri a tizenhárom éves agyával igazi lázadó a könyv eleje óta. Raszta haj, mogorva stílus, bunkózás, és ami még a kamasz fiúkat jellemzi. A testvéri viszonyt amellett, hogy folyamatosan bántják, piszkálják, megsértik egymást, szintén az egyik legerősebb kapcsolatnak gondolom. A folyamatos viták ellenére nagyon érződik, hogy szeretik egymást. A folytatásban ez csak erősödjön, és ne romoljon. 

Minden egyes karakter, akár fő. akár mellékszereplő tökéletes pontossággal ki van dolgozva. Nincs elkapkodva se a nyelvezete, se a szereplők kidolgozása. Mivel nem szeretnék spoilerezni, ahogy eddig ajánlókban is említettem mindenki saját kézből tapasztalja meg a könyv fontosságát, történetét. Én csak egy löketet, egy ösztönzést szeretnék adni, hogy olvassátok el. a többi karaktert, és a Flórával való kapcsolatuk leírása, megemlítése tényleg nagy spoiler lenne. 
Romantikus tiniregény, mely a barátságról szól, egy vékony szerelmi szálakkal. Szerintem fantasztikus párosítás. Bátran ajánlom mindenkinek.! 

Képtalálat a következőre: „D.A.C. egy új élet tartalom”
Borító 
Link a könyv letöltéséhez: http://data.hu/get/8985860/Eva_DAC_1_PDF.pdf (Remélem működik.) 


Megjegyzések

  1. Nagyon jó lett,fel is írtam a könyvlistámra. 🤩 Köszi a linket is,működik,már alig várom hogy elkezdjen a könyvet!😊❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök neki! Remélek neked is elnyeri a tetszésedet, mint ahogyan nekem is!☺❤ Jó olvasást!❤ (A továbbiakban a sorozat többi része is elérhető lesz az oldalon, csak nem akartom egyszerre kirakni őket, vagy egymás után. Meg még nem is olvastam őket.☺)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész