Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

A serdülő kor szar, és felnőni szívás.

Tartalom: 

Málna egy átlagos középiskolás lány. Volt. Amíg csak egy nagy csalódás után már semmi más nem érdekli, csak az, hogy mit mutat a mérleg. Egy idő után nem fontosak sem a barátok, sem a suli, csakis a kalóriák és a dekagrammok. Óriási, bő, fekete cuccokban jár, és folyton fázik. Pulcsiban alszik.
Bencze Blanka még maga is az érettségi előtt áll, pontosan látja korosztályának problémáit, beszéli a nyelvüket, ezért is lett első regénye a Rólad – Neked Könyvek első darabja. Fanyar humorral, pontosan ábrázolja az anorexiát, a testképzavart, a családokban tátongó űrt, miközben mesélő stílusa magával ragad, és talán a végén mégis minden elindul valamerre jó felé.

Véleményem: 

Képtalálat a következőre: „pulcsiban alszom képek”Már régebben is felfigyeltem erre a könyvre, de mivel én leginkább pdf-ben szeretem a könyveimet olvasni ( ne kövezzetek, szeretem a könyveket is, csak így számomra sokkal praktikusabb, és kevesebb pénzbe is kerül), így elég nehezen jutottam hozzá, de egy csoportnak köszönhetően nagy örömre végre a telefonomban tarthattam. 

Szerintem érdemes megjegyezni a könyv írójának történetét is. Hatalmas gratuláció Blankának, hogy 19 évesen ekkora sikert ért el az első könyvével. Nem mindenki születik írónak, de ő igen. Ismét csak egy magyar író, akire érdemes odafigyelni. Remélem sok ehhez hasonló könyvet fogok még tőle olvasni, hiszen szinte tiniként ír, tinikről, tiniknek. 

Mivel a fiataloknak rengeteg problémájuk van, még ha a szülő, vagy csak egy átlagos felnőtt nem is ismeri el, akkor is ott van.Így hát nagyon remélem, hogy ez a könyv még rengeteg tinihez fog eljutni, és a szülőknek se lenne egy unalmas olvasmány. 



Kezdjük először a szereplőkkel, talán ez a legegyszerűbb, aztán majd haladunk tovább. 
Ott van a mi kis főszereplőnk Málna. Számomra ő egy eléggé megnyerő, szerethető karakter volt a történet során. Számomra elég könnyű volt elképzelni, hogy min is mehetett keresztül, és, hogy mit, miért tett. Teljes mértékben megértettem, hogy nem tudta kivel megbeszélni a dolgokat, de úgy gondolom, ha akkor van mellette valaki, talán nem jut erre a szintre. Ha csak egyetlen ember is mellette lett volna a bajban, mér akkor is előrébb van, és ott a védelmet nyújtó társ, nem az, hogy egyedül küszködik mindennel, és bele esik az anorexiába. Ez kimondottan dühített az elején

Volt egy felettébb irritáló fiú karakter is a könyvünkben, ő pedig Belián. Először csak azért utáltam, amit tett, utána pedig már azért is, mert hagyta szenvedni Málnát, akit állítólag, mindennél jobban szeret. Ő is olyan, mint a legtöbb pasi, ha a nő nem kezdeményez fülét-farkát behúzva várj a csodát. 

Viszont volt egy nagyon imádni való srác is a történetben, aki a kezdetektől az egyik legszimpatikusabb szereplő volt. Ő volt Áron.  Szimpatikus volt, és minél többször kerültünk vele baráti kapcsolatba, annál érdekesebb lett számomra a fiú. Nagyon nagy szimpátiát váltott ki nálam már azzal is, hogy ő volt az egyik ember Kapy-n kívül, akit érdekelt Málna, és próbált neki segíteni. Számomra teljesen rendben volt a srác, és azt kívánom bárcsak minden lánynak lenne egy ilyen barátja. 



Jöjjön most már egy kicsit bonyolultabb rész, foglalkozzunk most egy kicsit magával a történettel. 
Képtalálat a következőre: „pulcsiban alszom képek”Szerintem nem olyan nehéz már a fülszövegből kitalálni - vagy ha azt nem olvastad, akkor az előbb már említettem - , hogy a fő téma itt az anorexia. Nem tudom az írónőnek milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban, de az biztos, hogy nagyon élethűen sikerült az ábrázolás. Már említette, hogy rengeteg fiatal szenved ebben a betegségben, és még annál is többen tudják a szó jelentését, de még sem tudják a jelentésén kívül, hogy ez mit is takar magában. A testképzavar ma már egy elég elfogadott dolog ebben a világban, alig van olyan ember aki meg lenne elégedve magával 100%-ig. De - ahogy a könyvből is kiderült -, a túlzott diéta nem mindig vezet jó felé, viszont le a kalappal Málna előtt, hogy amilyen fiatal, milyen diétás étrendet talált ki, és milyen ételeket készített magának.
Málna egy szokásos tizenhat éves gimnazista aki túl volt az első szerelmen, és szakításon. A lánynak sajnos az a helyzet jutott, hogy az egy éves évfordulójuk előtt pár héttel nem éppen abban a helyzetben találta a barátját és a legjobb barátnőjét amilyenben kellett volna, így ebből adódott az is, hogy ezt senkivel sem sikerült megbeszélnie, senkinek sem önthette ki a szívét. Mivel nem tudja feldolgozni a dolgokat, és a legjobb barátnője is inkább lenne Beliánhoz való, min ő, hiszen sportos és vékony, így ő is abba a helyzetbe kerül - mint a legtöbb lány- , hogy legalább vékony szeretne lenni. 
 Az anorexiának köszönhetően teljesen megváltozik. Az eddig jó tanuló, osztályelső lányból, egy meggyötört, bukásra álló valaki lesz. És az evési szokásai is teljesen megváltoznak, a legjobb barátja a kis rózsaszín mérleg lesz, és szinte semmit sem juttat be a szervezetébe. Ahogy fogy, úgy változik a ruhatára is, hiszen valahogy el kell takarni a feltűnőséget, így az egyszerű fekete nadrág és bő pulcsi lesz a mindennapi szerelése. 


Málnánál egyre inkább csak megjelennek az anorexia jelei. Egyre fázósabb lesz, hullik a haja, éhségérzete van minden egyes percben, ingerlékenyebb lesz, és fáradékonyabb is. Ezekkel a problémákkal Málnának is - mint a legtöbb fiatalnak - egyedül kell szembe néznie. 

Természetesen a felnőttek legyintenek az egészre, hiszen csak egy kapcsolat volt. Fájni fog még jobban is. Egyszer mindennek vége lesz. Mondják a megszokott sablon dumákat, de ne felejtsük, hogy mivel egy fiatal tapasztalatlanabb, mint egy felnőtt, ezért sokkal intenzívebben is éli meg a dolgokat. 

Szóval, ez tényleg olyan dolog - és nem csak az anorexia - amivel foglalkozni kellene, ha csak egy kicsivel több időt szánnának rá az emberek, már az is jó lenne. Legalább egy belsőséges félóra beszélgetést engedjenek meg a szülők a gyerekekkel. Ne legyenek olyanok, mint Málna szülei, akik munkamániásak voltak - az apját nem is "láttam" a könyvben -, és nem foglalkoznak a gyerekükkel. Pedig annyi jel és kitörés volt.....



Összességében pedig, számomra egy elég meghatározó könyv lett. Ajánlom mindenkinek, és ha te elolvastad mutasd meg a szüleidnek is, és olvastasd el velük! Hagy lássanak messzebb, mint az orruk hegye! ( Természetesen nem mindenki szülője ilyen, de ha mégis, akkor fogadd meg a tanácsom!)

Képtalálat a következőre: „pulcsiban alszom”

Megjegyzések


  1. Szia, nem tudom letölteni esetleg eltüdod küldeni nekem e-mailben gogaveronika334@gmail.com
    Előre is köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos az az oldal ahonnan nekem is meg volt, megszűnt. De amint ismét megtalálom valahol küldöm! Rajta vagyok az ügyön.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész