Chloe Seager: Haverok és bénázások - Randikatasztrófák 2. rész

 Hát, ez kínos volt. 

A könyv fülszövege: 

Emma Nash visszatért, és készen áll, hogy egyszer s mindenkorra megoldja a barátság és szerelem gondját (haha). Most, hogy végzős a gimiben, arra számít, hogy az élete diadalmenet lesz. Ám amikor legjobb barátnője, Stephanie bepasizik, és minden idejét a fiúval tölti, Emmának fogalma sincs, mihez kezdjen magával.

Itt az ideje új barátságokat kötnie, és jó ötletnek tűnik, hogy részt vegyen az iskolai divatbemutatón. Ám a haveroknak és bénázásoknak köszönhetően Emma élete hamar katasztrofálissá válik. Tényleg olyan rossz ötlet egy alternatív online életet kreálnia?

Kritika/Ajánló: 

A folytatásban kicsit változik a téma, Emma most épp nem pasi vadászatot tart a neten, hanem barátkozni szeretne. Lényegében viszont a helyzet egyáltalán nem változott: a való életben gondjai vannak, és megint a neten keresztül próbál erre megoldást találni, most pontosabban egy új legjobb barátnőt. Az előző részre visszaemlékezve lehet sejteni mekkora sikere lesz ennek a húzásnak. Kicsit más, de a lényeg ugyanaz lesz. :D

De nem maradhat Emma élete férfi-katasztrófa nélkül, a fiúk terén szintén ugyanaz a dilemma, ami eddig is. Most mintha megis kicsit érettebben gondolkodna, és érettebb döntést hozna, mint az első részben, de a vége megint csak ugyanaz lesz. 
Emmának végre sikerül megállapítania, hogy a barátai és saját maga sokkal fontosabb, mint, hogy egy szerelmes párt játsszon valakivel, akivel lehet nem is igazán akar együtt lenni. Őszintén szólva nem bánnám ezt a végkifejletet, ha nem pontosan ugyanazt kaptuk volna, mint az előző kötet végén. 

És, mint a végkifejlet, úgy a lány sem változott sokat, ami pedig személy szerint nálam egy elég rossz pont. Így szinte teljesen nulla karakterfejlődést kapunk. Mivel Emma már az előző részben sem vállt a kedvencemmé, így ennek köszönhetően most sem változott a helyzet. Egy kamaszregényről beszélünk, és a főszereplő korának megfelelően gyerekes. És ezzel számomra egyáltalán nincs is baj, hiszen sokkal hitelesebbé teszi az egészet az olvasó számára. 

A formátum is változatlan, most is Emma privát blogját olvassuk, ahogy a Randikatasztrófákban. Tele van kamaszokat foglalkoztató témákkal: első szerelem, barátok, szülőkkel való kapcsolat, iskolai helyzet - de ez így a nyáei szünet közeledtével kevésbé érdekes témának bizonyul. :) Viszont voltak témák, amik számomra nem igazán tették hitelessé ezeket a blog bejegyzéseket. - Ugyan melyik kamasz írja meg. még ha csak privát blogra is, hogy mennyit maszturbál? 
A nyelvezete volt ahol sokkal a kívánt hatás alá csúszott az egész. Rengeteg szlenget használ benne az írónő, de néha már annyira túlzásba vitte az egészet, hogy igénytelenné vállt számomra az egész íráskörnyezet. Értem, hogy a kamaszok nyelvén kell könyvet írni, de szerintem itt is van egy bizonyos határ, amit az írónő az én elvárásaimban sokszor átlépett. 

Viszont, hogy pozitívat is tudjak mondani, rengeteget tudtam mosolyogni Emma szerencsétlenségein, miközben vele együtt tanultam a barátságról, a szerelemről és a felnőtté válásról. - Viszont itt is meg kell sajnos jegyeznem, hogy a tanulságok nagy része már az első kötetben is elhangzottak. 

Értékelés: 7.8/10

Idézetek a könyvből: 

- Jól van, akkor mászkálj csak egész nap Steph szexbacijaival a kezeden, engem aztán nem érdekel! - kiáltottam az üres előszoba felé.



A kép, ahogy Holly betépett polipként tekergeti a karjait a didzseridú visszafogott szólójára, örökre a retinámba égett. 


- Ebből ELÉG. Ne haragudj Emma, de elülök.
- Mii?!?! - kiáltottam - Dehát nem is néztelek!
- Hanem megpróbáltál egy csákót tenni a fejemre. 
- De nagyon, nagyon lassan, hogy ne is vedd észre. 


Tanulság: a barátságküldetés megoldódott: ÉN VAGYOK SAJÁT MAGAM ÚJ BARÁTJA. 


Bizonyítva: a kevesebb barát a sikerhez vezető út. 


Tanulság: NAGYON idejétmúlt elképzeléseink vannak a szerelemről. 


A következő bejegyzés:  Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba - Szállj a dallal! 2.rész 










Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Sajnos ehhez a könyvhöz eddig csak fizetős linket találtam, de amint lesz normális hozom! <3

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész