Colleen Hoover: Merit nélkül

Lehet, hogy összekeverem a pofátlanságot a bátorsággal?


A könyv fülszövege: 

„Nem ​azért születünk a világra, hogy a szüleink pontos másává váljunk. Mindenki más formában tapasztalja meg a békét.”

A Voss család sok mindennek mondható, csak normálisnak nem.

Egy átalakított templomban élnek, a rákból gyógyult édesanya a szuterénben lakik, az apa feleségül vette az édesanya ápolónőjét, a négyéves kisöcs semmit sem ehet, ami finom, és semmit sem tehet, amit élvez, a két idősebb testvér pedig dühítően tökéletes.

Aztán még ott van Merit. Merit trófeákat gyűjt, amiket nem ő nyert, és titkokat, melyek megőrzésére a családja kényszeríti. Miközben a város régiségboltjában kutat a következő trófeája után, rátalál Saganre. A fiú bölcsessége és javíthatatlan idealizmusa lenyűgözi és elvarázsolja, amíg rá nem döbben, hogy Sagan nem lehet az övé. Merit teljesen bezárkózik, családját csak a partvonalról szemléli, de a titkon, ami a tudomására jut, a világ egyetlen trófeája sem képes enyhíteni.

Meritnek elege lesz a hazugságokból, és úgy dönt, szétzúzza a boldog családi illúziót, majd örökre maga mögött hagyja. Ám az igazság kimondása megdöbbentő következményekkel jár.

Szívbe markoló történet – a hazugságok mélyére ás, melyek összetartják a családot, és megmutatja a szeretet erejét.
Szívet tépő történet a család lehúzó, de egyben felemelő erejéről és az összetartozásról.

Szereted az érzéki, de tartalmas könyveket?
Vidd haza nyugodtan, tetszeni fog!

Fiatal nőknek, felső korhatár nélkül!

Ajánló/Kritika:

Ismét elérkeztem egy olyan könyvhöz amiről igen nehéz lenne spoilerek nélkül mesélni, hiszen annyi minden történik benne, hogy időnként volt, hogy csak pislogtam. 

Az írónő ismét a könyv második felére helyezte a hangsúlyt, míg az első fele inkább csak építi az egészet, hogy mire kiderülnek a titkok, és Merit rádöbben a dolgokra, akkor minden egyszerre értékelődjön át az olvasóban. Meg kell mondanom, Hoovernek ehhez - is - óriási tehetsége van!

Maga a regény szerkezete igazából zseniális, az elején úgy tűnik, mintha csak egy tinilány belezúgna az ikertestvére barátjába és emiatt szenved, meg persze a durva családjától, akik csak megnehezítik az életét. 
Aztán Hoover meghozza a maga kis tételmondatát, vagyis, hogy "Nem minden bűn érdemel büntetést. Olykor a megbocsátás az egyetlen válasz." És bizony erre épül a történet második fele. hogy végső soron kiderüljön, hogy bizony mindenki csak ember, akik igenis és hibáznak. 

Persze, mint ahogy a CoHo olvasók tudják, nincs Colleen könyv, ha nincs erős romantika. És ennél a könyvnél külön pacsi az írónőnek amiért a romantika nem nyomta el az üzenetet, és a fontos témákat, és még rá is erősített azokra. 
Igaz, Sagan nem került fel az álompasi listára, de elég közel jár hozzá - még akkor is, hogyha ehhez leginkább a háttértörténete tette hozzá a legtöbbet. Viszont Sagan sokkal több, mint a múltja azt meg kell hagyni. Őszintén imádtam a jellemét, azt ahogyan a világot látta, és azt, hogy minden gondja ellenére mennyire nyitott személyiség. 

Mégis viszont meglepően, de az én kedvenc ötletem az egész regényben, maga Merit karaktere és szokása volt. Az, hogy ha rossz kedve van, vegyen magának egy használt trófeát, elképesztő ötlet volt szerintem.:D
A lány személyiségfejlődését is baromi erősen sikerült végig vinnie a szerzőnek, és az az út amit bejárt, rendkívül tanulságos lehet más olvasók számára is. 
Tipikusan olyan regény, amitől az ember csak több lehet, és egy olyan történet ami családoknak segíthet. 

Értékelés: 9,2/10
Voltak pillanatok amikor elég lassan haladtam a történettel, esetenként voltak unalmasabb jelenetek, viszont nagyon fontos értéket és üzenetet közvetít, miközben szórakoztat és elgondolkodtat egyszerre.

Idézetek a könyvből:


 Jogod van minden érzelmedhez és reakciódhoz, Merit. Sose hagyd, hogy meggyőzzenek az ellenkezőjéről. Hiszen a te érzésidről van szó.


[…] Bármelyik ember normális, akinek nincs agykattanása!


– Késő bánat ebgondolat, vagy mi a rohadt élet – jegyzi meg apa, majd int Utah-nak.


– Sok emberrel találkoztam már életemben, de mind közül te vagy a legfurcsább.
– Családi vonás.


Nem azért születünk a világra, hogy a szüleink pontos másává váljunk.

Letöltés:




A következő bejegyzés: Colleen Hoover: Túl késő 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész