Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

 A legnagyobb klisék sokszor a legnagyobb igazságot hordozzák.


A könyv fülszövege: 

Bogi igazi csapásként éli meg, amikor az egész nyarat édesapja lepukkant, balatonfüredi kempingjében kell eltöltenie. Ezért az eddigi nyarakból leszűrt tanulságok alapján összeír egy listát azokról a dolgokról, amiket mindenképpen el akar kerülni. Míg eleinte a legnagyobb problémája, hogy duci testét nem akarja bikiniben közszemlére tenni, később kiderül, hogy vannak az előnytelen fürdőruhánál és a lángostilalomnál komolyabb problémák is. És kezdetét veszi a nagy „Mentsük meg a kempinget!”-hadművelet…
Bogi izgalmas és röhejes kalandokba keveredik, és talán, de tényleg csak talán, békét köt ősellenségével, a bikinivel is.

Ajánló/Kritika: 

Király Anikóval nem most találkoztam először, így semmi félelem nem volt bennem egy újabb Király könyv elkezdéséhez. És természetesen nem csalódtam, ismét sikerült megfognia a könnyed humorával, és fantasztikus stílusával - ami már a legeslegelső oldalon is feltűnik. 

A történetünk egy listával indul, amelyet a könyv főszereplője, Bogi ír, de - kivételesen - nem arról, hogy mi az amit nyáron meg szeretne tenni, hanem mi az amit nem. Ezáltal a lista Bogit kicsit hisztisnek mutatja be, de hát mégiscsak egy tizenhét éves lányról beszélünk, így egy kis hiszti sose akadály - de legalább van valami egyénisége. A későbbiekben természetesen minden pont értelmét nyeri, és magyarázatot kapunk arra, hogy miért is kerültek fel erre a bizonyos listára, és Bogiból milyen érzelmeket váltottak ki ezek a cselekmények. 

De nézzük picit a történetet.: Mint már említettem, Bogi egy tizenhétéves győri lány, akinek a szülei elváltak.  Ám a főhelyszín mégsem Győr - itt csak a könyv prológusa játszódik -, hanem Balatonfüred, ahol Bogi az édesapjával töltheti a nyarat. Amiért Bogi nem éppen repes az örömtől, ugyanis a tervezett két hétből, két hónap lesz, és édesapjával se valami sok kapcsolatot ápolt az évek során - a nyári két heteket leszámítva - ami számára pont megfelelt. Ehhez pedig társul egy kemping, amit Lázár - az apa - üzemeltet, ami nem mellesleg mindenkiből csak s rosszallást váltja ki. 
És ha már ennyiszer említettem Bogit, el kell mondanom, hogy a lány egy igazi egyéniség, mégis teljesen hétköznapi. Nincs rajta semmi kihívó, mégis a személyiségével mindenkit képes meghódítani. Ami a karakterében a legjobban tetszett, az az, hogy nincs benne semmi szerzői túlzás, nem küzd a világ összes fájdalmával, amiket az elvált szülők és egyebek okoznak. Teljesen normális fiatal, elfogadta a helyzetet, bár igaz, néha nem igazán találja a helyét. És pont ez tetszik a legjobban, ugyanis szerintem egy karakter nem attól lesz jó karaktert mert a világ összes fájdalmát belesűrítjük egy emberbe, hanem, mert van egyénisége és képes "normálisan" kezelni a helyzeteket. Bogi életvidám, hatalmas szíve van, és ebből gazdálkodik, na meg a felvágott nyelvével. 

A történet ahogy egyre inkább halad előrébb, több olyan pontot érint ami az olvasó számára okító jelleggel bírhat. Ilyen a már előbb említett elvált szülők helyzete, vagy éppen az "apának új barátnője van" helyzet. Mindkét téma kellőképpen körbe van járva, több olyan kérdés is felmerül mindkét témával kapcsolatban ami elvált szülők gyermekeként az eszünkbe juthat. Bogi pedig nem egy tökéletes karakter ami a külsejét illeti.Nincs XS-es mérete, nincs szőke haja, vagy bármi hasonló klisé. Pont olyan, mint a legtöbb ember. Nem tökéletes. Enyhén túlsúlyos ami eléggé megnehezíti az életét, folyton problémaként tekint a pocakjára, de mégse tesz azért, hogy vékonyabb legyen. Nem golyózik be, hogy igenis és fogyókúrázni kell, és valahogy le kell adni a felesleget, sokkal inkább próbálja magát elfogadni. Szeret enni, és ezért nem lesz bűntudata. Lehet van egy kis felesleg rajta, ettől függetlenül ugyanúgy éli az életét, mint a többi lány, beáll röpizni, és igenis felveszi azt a bikinit. Bogin keresztül pedig nagyon jó üzenetet közvetít az írónő az olvasók felé: nem az számít, hogy a társadalom milyen normákra épül, hanem az, hogy te , hogy érzed jól magad. 

Bogi ennek köszönhetően megannyi kalandba vesz részt, amelyek természetesen a jellemére is nagy kihatással vannak. Szépen, lassan és finoman megváltozik a dolgokhoz való hozzáállása, de közben egyszer sem veszíti el önmagát. Rengeteg mókás helyzetbe keveredik az új barátaival, amin tuti biztos, hogy én többet szórakoztam, mint ő. Csodás élmény volt egy hét alatt két hónapot végig kalandozni a Balatonon. 

Értékelés: 10/9 
Könnyed. humoros, magával ragadó történet. Fontos dolgokat ragad meg a fiatalok számára, így tökéletesen beleillik a Rólad - Neked könyvek világágba. És merem állítani, az egyik valaha volt legjobb nyári olvasmány amit eddig olvastam. :D 

Idézetek a könyvből: 

(…) általában, ha valamit tiltanak, akkor annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy megtesszük azt.


– Tudsz vezetni? – kérdezte döbbenten a nagyapjuk.
– Arnold tanított meg tavaly nyáron.
– Akkor rázós utunk lesz.


Tudom, hogy a külsőségek igenis befolyásolják az embert, nem vagyok naiv, de azt is tudom, hogy nekünk is van esélyünk arra, hogy szépek legyünk, ha túl lépünk a hülye elvárásokon.


– Ne ess pánikba, de azt hiszem, a kis Samu meg akar születni.
– Te Samunak akarod hívni?!


Szeretlek.
Nyolc betű. Rövid, mégis nehéz kimondani. Nem voltam rá képes.



A következő bejegyzés: Cassandra Clare: A Végzet Ereklyéi 1.rész - Csontváros 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész