Wendy Higgins: A csóklista

A levegő izgatott rezgéssel telik meg a Peaktonban.

A könyv fülszövege:

 A tizenhét éves Zae Monroe-nak már nagyon elege van a szerelemből. Megcsalta az egyetlen srác, akibe valaha is szerelmes volt, emellett szülei párkapcsolata is a szeme láttára omlik össze. Zae úgy dönt, itt az idő, hogy fordítson a dolgok állásán. Kalandos útra indul, hogy megszerezze, amit szeretne, ami nem más, mint a csókok. Izmos sportolók, vagány zenészek, érzékeny költők vagy épp igazi rosszfiúk csókjára vágyik. Zae felvet egy versenyt a barátai között. A cél az, hogy a tavaszi szünet során minél több fiú csókját sikerüljön begyűjteniük. Azonban az ártatlan verseny hamarosan drámai spirálba sodorja a lányokat. Zae-nek nincs más választása, minthogy szembenézzen a fiúk ellen táplált haragjával. Talán a srácok mégsem olyan rosszak, ahogy ő gondolta? Legalább páran kivételt képeznek a szabály alól? Wendy Higgins könyve sziporkázó ifjúsági romantikával kecsegtet: végtelen flörtökkel, szívtipró srácokkal, na és persze, nagyon sok csókkal!

Értékelés és ajánló: 

Egy - két Moly számára már biztosan ismerős Wendy Higgins neve - bevallom, én még csak most olvastam tőle először -a Sweet Evil - sorozatnak köszönhetően. Ez a kis stand-alone regény mind címben, mint tartalomban egy nagyon könnyed olvasmányra utal, viszont nekem a háttérben zajló család problémák miatt sokkal többről szólt ez az egész. 


De még mielőtt belecsapnánk a lecsóba, nézzük miből is áll a történetünk. :D 
Zae váratlanul megjelenik egy buliban, amiről senki sem tudott, hogy ott lesz, még a pasija sem, akit gyakorlatilag rajta kap egy másik lánnyal a fürdőszobában. Ez már alapjaiban felbolygatja a lány életét, viszont később az is kiderül, hogy a szülei külön költöznek,  mert az ő kapcsolatuk is eléggé megromlott. Itt van a középiskola harmadik éve, pontban tavaszi szünet előtt vagyunk, aztán egyszer csak Zae egy sokkal kisebb lakásban találja magát, megritkult családjával. 

A lány a kezdeti nehézségek után - becsületére váljék - egyből munkát keres magának, és dolgozni kezd.A szerelmi élete továbbra is romokban, így három barátnője támogatásában belekezd egy fogadásba, ami arról szól, hogy a tavaszi szünet végéig ki tud több srácot megcsókolni, úgy, hogy a csajok kezében van az irányítás. És hát mondani se kell, csakis szórakozásról lehet szó, semmi szerelemről. És hát, hogy máshogy alakulhatnak a dolgok? Minden csodásan indul, csak úgy gyűlnek azok a csábító csókok, de a szíveknek se lehet bizony parancsolni... 


Wendy szerintem nagyon szépen egyensúlyban tartotta az érzelmeket az egész könyv során. Fantasztikusan átadta, hogy milyen a tinik szerelmi élete: tele van hullámvölgyekkel, esetleg néha fellobbannak vagy elhamvadnak. Aztán ott van a másik téma is - amit már az előbbiekben említettem -, nagyon szíven ütött még Zae családi háttere is. Szerintem mindenki - még az is aki nem tapasztalta -, tisztában van azzal mennyire megérinti a gyerekeket a szülei válása. Én személy szerint pont abba a kategóriába tartozom, aki erről nem tud mesélni, de mégis, az írónőnek köszönhetően teljesen át tudtam érezni Zae csalódottságát az egésszel kapcsolatban, és az apjával kapcsolatos dühét is. Viszont mégis úgy vélem az anyukájának kellett volna kicsit őszintébben hozzáállnia a lányához, hiszen tizenegyedikesként pont elég érett ahhoz, hogy felfogja mi zajlik körülötte. 
Fontos, hogy a fiatalok ilyen témával is találkozzanak olvasás közben, és ne csak a boldog oldalt lássák mindenhol. 
És nem utolsó sorban -,hogy visszakanyarodjunk a történethez - ki kell emelnem a testvérek közti kapcsolatot is. Mert ahogy Zae az öccsével foglalkozott, valami eszméletlen cuki volt. Nagyon tetszett, hogy ennyire törődnek egymással, és, hogy így számíthatnak egymásra. Zae tökéletesen ráérzett mindig, hogy mikor kell elterelnie az öccse figyelmét, különböző programokat talált ki, és sosem érezte magát kínosan. 

És persze nincs jó regény remek barátság nélkül.:) Zae és a három barátnője Lin, Kenzie, és Monica együtt alkotnak egy nagyon ütős baráti társaságot. A lányok évek óta barátok, emellett mindegyikőjük benne van az iskola szurkolócsapatában, és hát milyen barátság lenne az, ha nem együtt beszélnék meg a pasi ügyeket. és ha már a pasiügyeknél tartunk, mind a négyen szingliként vágnak bele abba a bizonyos csóklistába, ennek köszönhetően pedig mindannyian rengeteg vicces szituációval találják szembe magukat, de így nem is lenne igazi izgalom a történet, ha később nem csúszna ki a kezük közül az irányítás... Ugyanarra a fiúra vetnek szemet, szerelmesek lesznek, és képtelenek lesznek féken tartani az érzelmeiket. Eközben pedig Zaenek azt is meg kell fejtenie, hogy vajon ki az a titkos hódoló, aki irodalom órán verseket ír neki? 


És ha már ennyiszer elhangzott Zae neve beszéljünk egy kicsit róla is.
Úgy gondolom mindannak ellenére, amin a lány átment, nagyon erős karakter, és nem hiszem, hogy ezt sokan utána tudnák csinálni. A különválás, a szerelmi csalódás, minden csak nehezíti a lány életét. És ha már különválás... A lány családja a költözés után rengeteg anyagi problémával találja szemben magát, így a továbbtanulás lehetősége is kérdéses marad. Igaz, a lány nem feltétlenül szeretne továbbtanulni, sokkal inkább az utazások felé húzza őt a szíve, és ez nálam is csak egy jó pont - a regénnyel kapcsolatban -, mert minden középiskolás könyvben leginkább erre stresszelnek rá a szereplők. És a tanácsadója se erőlteti hál istennek a továbbtanulás témát. Sokkal inkább a lányt támogatja, megmutatja neki az alternatív lehetőségeket, ugyanis tényleg, nem minden álláshoz kell magas végzettség, a könyv pedig ezt is szem elé helyezi, hogy mindenki ott helyezkedjen el, és abban a szakmában amit biztosan szeretni fog. 
Emellett természetesen Zae sem tökéletes, ő is követ el hibákat, mint a körülötte élő emberek, meggondolatlan döntéseket hoz, de tanul a hibáiból és szeretné őket helyrehozni. 


Értékelés: 9/10
Rengetek mesébe illő rész van a történet végén, de a történet maga, többnyire valóságos. 
A regényben szereplő fiúk listája pedig nagyon hosszú, vannak akik silányak, vannak akik említésre se méltóak, és vannak, akik nagyon aranyosak. De pont ezeknek köszönhetően nagyon sok aranyos jelenettel találtam szembe magát, vagy a kitartó barátságnak köszönhetően, vagy éppen egy fiú miatt. És ha már cuki pillanatok, rengeteg romantikus jelenettel is lehet találkozni az olvasás során. De egy biztos, nagyon ért a szerző ahhoz, hogy megírjon egy romantikus pillanatot, sok alkalommal csak úgy sistergett a levegő a könyv lapjai közt, és persze a szereplők között is. Minden srác teljesen különböző karaktert testesítenek meg, van akinek újdonság ez a fordított helyzet, és van akit egyáltalán nem érdekel, csak a csók legyen meg. 

Nagyon tetszett az írásmód, nagyszerűen szórakoztam az elejtett poénokon, és elgondolkodtatott a családot érintő mondanivalón.

Idézetek a könyvből: 

-Csak óvatosan, kiscsaj! - mondja, de nem kapja el a laza, sötét tekintetét rólam, még akkor sem, amikor elnyomja a cigit az egyik virágcserépben. - Ha egyszer megízleled, akkor már semmi más nem lesz ugyanolyan.


- A fiúk mindig azt akarják, ami nem lehet az övék, de amit már megkaptak az sosem elég jó. 


- Nos, tudjátok, hogy figyelnem kell a listámra. 


Felhúzza a vállát, mintha nem is jelentene semmit a dolog, de csak előadja magát. Egyértelműen megbántotta. 


Látom a mosolyod. 
Jól áll.
Örömteli változás a nehéz fellegek után.
Vajon itt marad? 
Vagy elhalványul? 
Kapaszkodj bele minden nap! 

Letöltés:



A következő bejegyzés:  Kalapos Éva : D.A.C. 6.rész -  Éretté nyilvánítva 




Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Én is nagyon remélem, de eddig sajnos nem jártam sikerrel. :/

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Szia, nagyon szépen köszönöm! :) Viszont a link beállításainál átállítanád, hogy bárki számára megtekinthető legyen a link, mert így sajnos én se tudom megnézni, ettől függetlenül viszont feltöltöttem. :D

      Törlés
  3. https://drive.google.com/file/d/1oRn0-Q4-UFQrN1EJvax2uqdCVI84AAJ4/view?usp=drivesdk

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész