J.K.Rowling: Harry Potter és a Halál ereklyéi - a történet vége

 Nem maradnak magukra azok, akik segítséget kérnék.

A könyv fülszövege: 

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor a tizenhetedik évét betöltő Harry – ezúttal Hagrid motorjának oldalkocsijában – utoljára hagyja el a Privet Drive-ot, az őt védő bűbáj szertefoszlik, és a halálfalók azonnal a nyomába erednek. A Főnix Rendje azon fáradozik, hogy biztos helyre szöktesse őt, csakhogy Harrynek a bujkáláson kívül egyéb tervei is vannak: Dumbledore professzortól kapott feladatát kell végrehajtania. Így a tanév nélküle kezdődik el a Roxfortban. Vajon sikerül-e a folytonos életveszély közepette teljesítenie a küldetést, amitől a végső összecsapás kimenetele függ?


Kritika spoileresen:

Magáról a történetről most csak annyit írnék, hogy Harry az utolsó nyarát tölti Dursley-éknál, néhány nap múlva betölti a tizenhetet, vagyis nagykorú lesz, és ezzel elmúlik a családi kötelék nyújtotta védelem. 
A központi szál természetesen a Dumbledore által Harryre és barátaira bízott küldetés: megsemmisíteni a Voldemort lelkének darabjait őrző horcruxokat. 
A történet igazából a többihez hasonlóan nagyon pörgős, és izgalmas. Az elején van egy kis lassulás, de hát kell valami bevezetés.!

Azonban emellett jó pár dolgot tudok még negatívumként felsorolni. Ebben a részben kivételesen nem a kamasz hisztiből volt sok, hanem a szerencséből. Ugyanis Harry Potternek mindig, mindenben szerencséje volt. Néha már azért tényleg idegesítő volt, hogy mekkora erőt és tudást tulajdonítanak a kis túlélőnek, aki igazából csak egy közepes képességű varázsló. Harryn jóformán egy karcolás sem esett, ezzel szemben a Rend tagjai - akik  jóval tájékozottabbak voltak sötét varázslatok terén - csak úgy hullottak egymás után. Ha pedig már itt tartunk, az sem tetszett, hogy a főbb karakterek haláláról -, mint például Dobby, Lupin, Fred stb. - csak pár mondatot olvashatunk. Egyszerűen nem kapták meg a nekik járó búcsút, és így nem lehetett annyira átérezni a veszteséget. Ez alól kivétel Dobby, a szabad házimanó halála, ő volt az egyetlen, aki méltón távozott az élők sorából.
Aztán ott volt még a mindent jobban tudó Hermione, aki természetesen mindenre tökéletesen fel volt készülve, és egy kicsit túlzásba vitte Harry dorgálását amikor fájt a sebhelye, hogy jobban meg kellett volna tanulni az okklumenciát, ahogy Dumbledore is mondta… De  ezek tényleg csak apróságok.

Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész

Ami viszont nem tetszett, hogy az előző rész befejezése után Piton nem kap semmiféle szerepet, ha pedig kap, akkor is a háttérbe szorul, emellett Dumbledore biztosan a sírjában forog, amiért Rita Vitrol ennyire rá van szállva az életére. 
De ami tényleg tök felesleges volt, az az utolsó, tizenkilenc évvel később című fejezet volt. A "…nekem ennyi baj egy életre elég volt!" mondat méltó befejezése lett volna a könyvnek és egyben a sorozatnak is. Így az utolsó fejezet, amely bemutatja, hogyan is alakult a főszereplők sorsa, már csak egy sor nyáladzás, az egyetlen pozitívuma az, hogy rövid volt.

Értékelés: 8.9/10
Összességében úgy gondolom, hogy ez a könyv méltó befejezése lett a sorozatnak.  z első egyharmada nem volt valami nagy szám, kicsit lassan kezdődtek a kalandok, viszont a maradék kétharmad iszonyatosan izgalmas volt, főleg az utolsó oldalalak. A könyv végére választ kapunk az eddigi összes kérdésünkre, minden világos lesz, az eddig csak pár szóval említett eseményeknek hirtelen fontos szerep jut,  lezárulnak a szerelmi szálak, és még az is kiderül, hogy Piton vajon kinek az oldalán áll.? 

Idézetek a könyvből: 

Itt ér véget az út – Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. (film ...

– Csak még egyet, Harry gazdám, párosan szép a pofon.


– Nem ér annyit ez a pálca. mint amennyi bajt csinált. És bevallom őszintén…
Harry hátat fordított a festményeknek, s már nem érdekelte semmi más, csak a Griffendél-toronyban rá váró baldachinos ágy meg az a szendvics, amit Sipor felhoz majd neki, ha szépen megkéri…
– …ennyi baj egy életre elég volt nekem.


– Ne szánd a holtakat, Harry. Az élőket sajnáld, s legfőképpen azokat, akik szeretet nélkül élnek. Ha visszamész, tehetsz róla, hogy kevesebb lélek nyomorodjon meg, kevesebb család szakadjon szét. Ha úgy érzed, ez megéri a fáradságot,akkor most egy időre búcsút veszünk egymástól.


– Ja tényleg. Rémlett is, hogy valami nem stimmel vele. Nem volt agancsa…


– Csak nem a lelkiismerete gyötri, Perselus?

Letöltés: 




A következő bejegyzés: Wendy Higgins: A csóklista 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész