Róbert Katalin: Halld a szív szavát

 Egyszer fel kell vállalni az igazságot. Akkor is, ha nagyon fáj.


A könyv fülszövege: 

ÉR ​HAZUDNI A SZERELEMÉRT?

A VarázsÉlmény különleges valóságshow, ahol tizenhat‒húsz éves fiatalok mérik össze az ügyességüket.
Szereted a szabadulószobákat?
Szereted az olyan versenyeket, ahol bárki kiemelkedhet?
Akkor ezt neked is látnod kell!

Dini önálló, vérbeli vagány. Eddig nem érdekelte a VarázsÉlmény álomnyereménye, nem hitt benne, hogy egy magafajta, nincstelen kölyöknek esélye lehetne rá.
Ám megtetszik neki a stábból egy lány… És, hogy a közelébe kerüljön, másnak adja ki magát.

Jázmin szinte egy kis hercegnő. Az élete gyerekkora óta percre pontosan be van osztva: forgatások, tévéműsorok, szereplések. Ami valaha élmény volt, mára nyűg lett. Jázmin most már csak azt szeretné, ha végre egyszer azt tehetné, ami neki fontos. Csakhogy sem az apja, sem a menedzsere nem foglalkozik azzal, hogy ő mire vágyik. Álruhában kiszökik, és elindul élete kalandja…

Jázmint és Dinit egy világ választja el egymástól, a tévében most mégis összetalálkoznak. De vajon mit szól a gonosz Sáfár, ha Jázmin Dini hatására elkezd kiállni magáért? És hogyan fogadja Dzsi, Dini mentora azt, ami a fiú és a lány között történik? Lehet igazi az a szerelem, ami hazugságokra épül? És mi történik, ha kiderül, hogy Dini egy csaló?

Siker, szerelem, őszinteség – te melyik kettőt választanád? Aladdin és Jázmin örök szerelme ezúttal egy televíziós show-műsorban éled újjá. Az ismert történet alakjai benépesítik Budapest utcáit. Tarts te is velük!

Engedd, hogy elvarázsoljon!


Kritika/Könyvajánló: 

Róbert Katalin a Szelídíts meg! után - ami A kis herceget idézte vissza - nagy kedvencem lett, így kíváncsian vártam, hogy mivel fog legközelebb elődrukkolni, esetleg milyen meséből készül majd a következő átirat. És nem csalódtam! Ugyanis Róbert Katalin az általam - és biztos vagyok benne, hogy még rengeteg ember által - annyira imádott Aladdin történetet dolgozta át egy nem is akármilyen regény formájában. 

Mint a mesének, ennek a történetnek is két főszereplője van: a vidéki, és szegény körülmények között nevelkedett Dini, akinek egyetlen támasza Abu, az unokatestvére, és a híres színésznő Jázmin, aki egyedül él apjával - aki producer, és meg kell mondani, nem éppen a legjobb a viszonyuk -, hisz az anyja egy tragikus balesetben meghalt. 
Dini az öregapjától szeretne szabadulni, és magától a helyzetből is amibe került Abuval, Jázmin pedig sztárságtól, mert sokkal inkább állatorvos szeretne lenni. Ebből pedig könnyen lehet arra következtetni, hogy egyik karakternek sincs könnyű élete. - És még Sáfár, Jázmin menedzsere is keseríti mindkettőjük életét. 

A két különböző személy találkozása elég mesébe illő jelenet volt, ugyanis Jázmin az egyik válogató napján úgy dönt, hogy álruhát ölt és kiszökik a helyszínről. Így találkozik a tolvaj Dinivel, akivel azonnal kialakul köztük a vonzalom. Dini pedig Julcsi - aliasz Jázmin - hatására úgy dönt, hogy jelentkezik a VarázsÉlménybe, azzal a céllal, hogy megtalálja a lányt, és még jobban megismerje, és persze megnyerje a fődíjat amivel kiszakadhat eddigi életéből, eközben pedig Jázmin is küzd azért, hogy kiszakadjon a megszokottból és a saját lábára álljon. 

A főhősök közül őszintén szólva Jázmin karaktere került hozzám a legközelebb. Dinit igazából az egész történet alatt csak sajnálni tudtam, hiszen borzasztó nehéz múlttal és jelennel rendelkezik, amikor pedig a történet során ellátogattunk a kis falujába, akkor derült ki igazán, hogy milyen nehéz is a helyzet otthon. És pont ez volt az az ok, amiért a hibái ellenére végig szurkoltam neki, hogy megnyerhesse a valóság showt, azt hiszem igazán megérdemli, hogy egyszer kiszakadjon Abuval ebből a környezetből. - Mint ahogy mindenki más is. De természetesen az ő karaktere is nagyon szerethető volt a maga módján, viszont néha volt egy két olyan megszólalása amiért, mint olvasó, mint ember, nem tudtam rá jó szemmel nézni -, de persze ez később változott a karakterével együtt.
Ezzel szemben a lány karakterében különösen kedveltem, hogy az író belecsempészett egy kis feminista vonalat a történetbe. Ilyen volt például az, ahogy Sáfár az egész történet alatt megjegyzéseket tett a nőkre - legfőbbképp Jázminra -, és a sztori végig vitte, azt, ahogy Jázmin megtalálja a saját hangját, és nem fél beszélni, vagy követni az álmait. Szerintem ez egy nagyon szép, és értékelendő üzenet az olvasók felé, ezzel pedig a karakter csak még közelebb került a szívemhez. 

A páros között először igazából nagyon nem éreztem a kémiát, még akkor se amikor Dini meghozta a lány miatt ezt a fontos döntést. Egyszerűen tényleg ég és víznek éreztem őket, de ahogy egyre több közös jelenetet kaptam belőlük, annál inkább kezdtem el érezni, hogy mégiscsak mennyire összeillenek és kiegészítik egymást. Nagyon tetszett az, ahogy a történet előrehaladtával ők egyre szebbé teszik egymás életét. - Ez is egy igazán mesébe illő szál lett.

Ami viszont különösen érdekes volt számomra, az az, ahogy a tehetségkutatók természetéről olvashattunk. Itt leginkább arra gondolok, hogy mekkora traumát okozhat az az embereknek, amikor hirtelen híressé válnak, hogy facsarja ki ez az egész az embereket, és, hogy egyáltalán mi zajlik a kulisszák mögött. 
Nagyon hitelesnek érződött az egész, és nagyon fontosnak tartom ezt is, hogy az emberek tisztában legyenek azzal. hogy mi folyik a háttérben, mekkora teher a műsor a benne szereplő embereknek. 

És, hogy hogy sikerült az Aladdin átírása? Személy szerint én úgy érzem visszakaptam a mese feelingjét, nem csak Dini és Jázmin karaktere miatt, hanem magától a könyv hangulatától is. Tökéletesen megállt a saját lábán a történet, nem kellett ide egy Aladdin 2.0 teljes egészében. 

Értékelés:  9,6/10
Nagyon magával ragadó történet, elég könnyen olvasható, így hamar végezni lehet vele. Személy szerint egyszerűen imádtam, alig várom a következő Róbert Katalin könyvet. :D 

Idézetek a könyvből: 

A hazugságnak sokkal nagyobb az ára, mint az őszinteségnek. Hidd el nekem!


Ha az embernek semmije sincs, úgy tesz, mintha minden az övé lenne.


Múlt és jövő között lebegett, a jelen pillanatában, amikor nem áll másból a világ, csak lehetőségekből.


Bárhogy próbálod rejtegetni az igazságot, egyszer úgyis kiderül. Ha valamit, hát ezt megtanultam a VarázsÉlményből. Hogy nem éri meg titkolózni.


Ami kívülről kristálypalota, belülről tűnhet kalitkának.



A következő bejegyzés:  Candace Bushnell - Katie Cotugno: Csajoknak kötelező 







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész