Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

 Ross és Rachel története mindennél jobban próbára tette a türelmünket.

A könyv fülszövege: 

Jó ​reggelt! Tényleg 1994-et írtunk, amikor a televízió műsorra tűzte az első epizódot?

Abban az évben, szeptemberben hat barát ücsörgött a kedvenc kávézójukban, hogy szexről, párkapcsolatokról, munkáról meg az élet egyéb dolgairól trécseljenek – és a mai napig újabb és újabb rajongók fedezik fel Rachel, Ross, Joey, Chandler, Monica és Phoebe életét. A sorozat – tehetséges megalkotóinak köszönhetően – szőröstül-bőröstül bekebelezte a fiatal közönséget. A Jóbarátok volt e korszak legkedveltebb és a legnagyobb hatású televíziós programja. Soha nem tartottak szünetet.

De pillantsunk csak bele, mi zajlott a színfalak mögött!

Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása, exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről, amely a Netflixen jelenleg is meghökkentő népszerűséggel éli utóéletét. Izgalmas részleteket közöl a forgatás körülményeiről, a Super Bowlról, londoni utakról, leszbikus esküvőkről, frizuradivatokról, szupersztárok cameoiról vagy a millió dolláros szerződésekről.

A Jóbarátok az új műsorokkal is felveszi a versenyt. Előkelő helyet foglal el televíziós adások népszerűségi listáin, az ismétlések is ott vannak a Top 10-ben! A Jóbarátok a 90-es évek televíziós szimbólumává vált, öröksége és sikere a legmerészebb ábrándokat is túlszárnyalja. Ez a letehetetlen, vidám, humoros könyv is ezt bizonyítja

Ajánló/Kritika: 

Egyik hatalmas kedvenc sorozatom a Jóbarátok - ha nem a legnagyobb kedvencem -, és biztos is vagyok abban, hogy nem él olyan ember, aki legalább ne hallott volna róla. Én személy szerint jóval a megjelenése után találtam rá - igazából talán 3 éve :D -, és emlékszem, hogy már az első pár rész után mennyire beszippantott a négy jó barát élete. És, hogy még így is, hogy nem éppen a legújabb sorozatról van szó, mennyi olyan pillanat volt amelyben megláttam a saját életem. Óriási kikapcsolódást nyújt a mai napig, még akkor is, ha nem tartozik azok közé akik folyamatosan újranéznék/nézik az egész sorozatot. Néha-néha, amikor rám jön a Jóbarátok nézhetnék egy-egy epizód lecsúszik, de nem nézem újra egymás után többször is, csupán egy csodás emlék, amit már egyszer végignéztem. 

Viszont már az első évad óta kíváncsi voltam a kulisszatitkokra, és amikor végre megtaláltam ezt a könyvet óriási öröm fogott el. És tényleg meg kell hagyni, nagyon érdekes volt belátni a kulisszák mögé, kicsit visszautazni abba az időbe amikor ez az egész kezdődött, és az is érdekes tényként szolgált, hogy a mai napig mi tartja életben a sorozatot.

Érdekes volt, ahogyan az író kielemezte ezt az egész mindenséget, azt, hogy a mai fiatalok miért nézik meg és mi az ami miatt annyian tudnak azonosulni a különböző karakterekkel és, hogy hogyan sikerült elérniük az íróknak, hogy az idő bizony ne látszódjon meg ezen a csodán. Bár az egyik azt hiszem egyértelmű: rengeteg olyan témát boncolgat a sorozat, ami még a mai világban is téma, például, hogy Chandlernek és Monicanák nem lehet saját gyermeke. Szóval a Jóbarátok azt gondolom sok szempontból megelőzte a korát, és ezért is lehet ma ilyen sikeres. 

Viszont azért mai szemmel bele lehet kötni, hiszen akit csak kicsit is zavarna a téma; kit ne zavarna egy olyan New York látványa, ahol nincsenek színes bőrű emberek, vagy éppen a homofób és transzfób viccek? Ezt kompenzálva pedig hatalmas pacsi az írónak, amiért erre a témára is külön kitért, sőt, elismeri, hogy hibáztak az alkotók. Jól végig viszi azt is, hogy amikor a sorozat készült, mi volt az amit megtehettek és mi az amit nem, mennyire volt erős elvárás a gyártó felől, és mennyire volt megkötve az alkotók keze. Megjegyezte azt is, hogy egy 30 éves sorozatot ne mai szemmel ítéljünk, de persze ez valakinek sikerül, valakinek nem.

Kulisszatitkokból is van bőven, mint például a színészek fizetési szerződései, a Rachel-frizura, maga a szereplőválogatás, a már előbbi bejegyzésben említett Matthew Perry függősége, a kapcsolatok és tényleg rengeteg minden a sorozat megálmodásától kezdve az utolsó epizódig - és a mai napig. 

Rengeteg szó esett még az írási folyamatokról, a két fő párról: Rossról és Rachelről, illetve Monicaról és Chandlerről. Érdekes volt látni, hogy a két pár kapcsán mi járt az írók fejében, hogy lett apró ötletből több évadon át futó sztori. 

Értékelés: 9/10
Jóbarátok rajongóként személy szerint nagyon élveztem a könyv olvasását, a rengeteg új információt, és érdekességet, a kulisszatitkokat. Szerencsére egyáltalán nem unalmas a történet, tökéletes a nyelvezete is, egyáltalán nem éreztem azt, hogy túl lenne írva. 

Idézetek a könyvből: 

– El tudod képzelni, hány halálra rémült ember nézi a sürgősségi osztályon a Jóbarátokat, hogy megnyugodjon?


Hogyan készül a jó vígjáték? Valóban az kell hozzá, hogy mindent kimondjunk, ami csak eszünkbe jut? Lehet-e úgy határt szabni, hogy az ne sértse a végső terméket, a műalkotást?


A második évad „Bébi a buszon” című epizódjának írása közben támadt Chase-nek az az ötlete, hogy Phoebe adjon elő egy „Büdös macska” című dalt. Crane erre már fújta is az első sort, Jeff Astrof pedig folytatta: „Mivel etetnek téged?” Mire még valaki beszállt: „Nem a te hibád!”, és készen is volt Phoebe legnépszerűbb dalának alapja.


Ami a poénkodást illeti, mindenképp a szarkasztikus Perry volt a hangadó; amikor együtt voltak, mind a hatan ugyanabban a stílusban beszéltek, és még a legegyszerűbb mondataikban is volt valami csavar.


Visszanézve, az a kor valóban idillinek tűnik: egy fantáziának, amelyben a barátok a kanapén gyűltek össze, nem pedig a WhatsAppon.

Letöltés: 



A következő bejegyzés: Rick Riordan: A titán átka 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész