Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4.rész - Barátok

    – (…) csak, tudod, kicsit belefáradtam, hogy mások gondolatait próbáljam meg kitalálni, amikor a sajátjaimmal sem vagyok tisztában.

A könyv tartalma: 

VIGYÁZAT! Cselekményleírást tartalmazhat! 

Reni és Virág ismét nagyon jó barátok a nagy konfliktus után. Virág nemcsak Doriánnal szakított, hanem emós külsejével is: mostantól vidám cuccokban jár, és még a szemüvegét is hajlandó hordani. Reni igyekszik kihasználni minden percet, amit Arnolddal tölthet, ám Cortez ezt egyáltalán nem nézi jó szemmel, ezért a két fiú között egyre nő a feszültség…
Mindezek mellett fontos szerepet kap még a második félévben egy mangakiállítás, Ricsi új robogója, Cortez nagymamája, egy éjszaka a Balaton-parton és az iskolai könyvtár…
Az osztály továbbra is a „legbalhésabb” társaság az iskolában, és a tanulásban sem jeleskednek. A sok panasz miatt még a nyár eleji párizsi csereutazás is veszélybe kerül…

Véleményem a könyvről: 

Ezt a könyvet - sőt az egész sorozatot - bátran tudom ajánlani mindenkinek. Minden korosztálynak, legyen az általános iskolás, gimnazista, egyetemista, vagy akár felnőtt ember. Mert tényleg az egész könyvsorozat, egy olyan sorozat, amit mindenkinek el kell olvasnia. És nem csak azért, mer olyan jó, hanem mert annyira hiteles képet ad a mai tinikről, a fiatalságról.


Persze még mindig adódnak aprócska hibák a könyvben, de miközb en olvastam, eggyé tudtam válni a szereplőkkel, bírtam azonosulni a céljaikkal, álmaikkal, vágyaikkal, ezáltal pedig sokkal közelebb éreztem magamhoz a könyvet, és az iskola életét. 

Most őszintén. Ki ne vágyna arra, hogy egy ilyen társaság tagja legyen? Hogy egy olyan iskolába járjon, ahol összetartó a közösség, vagy pedig olyan barátai legyenek, mint például Ricsi és Virág?
Többek között pont ezért a(z) - egyik - legkedvesebb SzJG rész a szívemnek, mert, mint ahogy a cím is kifejti, a Barátságról szól, és szerintem ez az egyik legfontosabb dolog az életben. 

Mint mindig, a sorozat olvasása közben, most is értek meglepetések. Gondolok itt Virág és Ricsi kapcsolatára, vagy esetleg Kinga hirtelen feltámadó érzéseire egy bizonyos srác iránt. Mégis, a lezárás volt a lehető legjobb, az ahogy kiderültek Ricsi által Cortez érzései, ahogy végig ott volt a megoldás Reni előtt, valami zseniális volt. 

Az olvasók között úgy érzem kialakult egy Team Arnold és egy Team Cortez csapat. Ha ez valóban így van, akkor én biztosan az utóbbihoz tartozok, hiszen tipikus tini lányként a "rosszfiúk" jobban bejönnek. :D De komolyra fordítva a szót, azért is, mivel Arnold viselkedése több lett, mint bicskanyitogató. Elsősorban itt arra gondolok, hogy pontosan tudja, Reni mennyire szeretne Cortezzel lenni, vagy csak a közelében, esetleg szeretne az osztálytársaival lógni, de nem teheti, mert ott van Arnold. Számomra nagyon visszahúzó erőt tükröz a srác Reni személyiségváltozásának szempontjából, ez pedig egyszerűen nem tesz jót a karakternek. 


Értékelés: 10/10 
Ahogy az idő halad, egyre erősebb a sztori, ha egyszer elkezded olvasni, soha nem leszel képes kikerülni a bűvköréből. Egyike a legjobb könyveknek amikhez valaha is közöm volt. 

Idézetek a könyvből: 

"(…) Ott állt, snowboard dzsekije zsebébe dugott kézzel, lazán, menőn. Sötét, szinte fekete haja direkt kuszán állt, mélykék szeme szinte világított, a mosolya pedig… Na jó, ez kezd olyan lenni, mint valami béna romantikus filmjelenet. Cortez ott állt, ahol szokott, úgy, ahogy szokott. Ennyi. (…)"


  "– Mit hallgatsz? – rántotta ki Kinga a fülemből a fél fülhallgatóm. Fél perc múlva fintorogva visszadobta. – Borzalom.
    – Nekem tetszik.
    – Kit érdekel? – fújtatott, és unottan a plafonra nézett."


   " Egy kartondobozt tett le a tanári asztalra, amiben mindenféle szemét volt. Nem, most komolyan mondom, hogy szemét, mármint ez nem cinikus, gúnyos „szemét”, hanem hulladékféle, igazi szemét.
    – Ma a Föld napja van – kezdte. Óriási. Akkor, gondolom, meg is kell mentenünk. Jegyre."


"Barátság 5/1 – hármat veszítettem el ma. Arnoldot, aki bevallotta, hogy szeret, Cortezt, aki soha nem fogja megtudni, hogy szeretem, és Dave-et, aki tönkretette az életemet. Éljen."


" Ma mérgesen ébredtem, mert utálom felvenni a Szent Johannás ünneplőt. Mivel VV (vastag vádli) szindrómában szenvedek, gyűlölöm a rakott szoknyát, mert olyan a vádlim benne, hogy még a műholdról is látszódik."

Értékelés és letöltés: 

Képtalálat a következőre: „szjg 4 pdf”
Új borító 



A következő bejegyzés: John Green: Csillagainkban a hiba 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Leiner Laura: Bízz bennem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 1.rész

Leiner Laura: Állj mellém - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 3.rész

Leiner Laura: Higgy nekem - Iskolák Országos Versenye II.trilógia - 2. rész